Πανελλαδικές 2022
Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα ανά επιστημονικό πεδίο, για την εισαγωγή στις οικείες σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις. Έτσι, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να γνωρίζει πως θα διαμορφώσει διαφορετικά μόρια εισαγωγής για κάθε τμήμα, ακόμη και στα τμήματα που έχουν το ίδιο αντικείμενο σπουδών. Για παράδειγμα, άλλα μόρια θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος για την Ψυχολογία Θεσσαλονίκης και άλλα για την Ψυχολογία Αθήνας. Αυτό σημαίνει πως ο υποψήφιος θα έχει διαφορετικό αριθμό μορίων σε κάθε τμήμα του επιστημονικού του πεδίου, ανάλογα με τους συντελεστές που επέλεξε κάθε τμήμα. Αναλυτικότερα παρατηρεί κανείς για το κάθε επιστημονικό πεδίο ξεχωριστά τα εξής:
Για το κοινό εξεταζόμενο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας παρατηρείται ότι έχει το πάνω χέρι, ιδιαίτερα στο 1ο επιστημονικό πεδίο αλλά και σε ορισμένα του 2ου επιστημονικού πεδίου, αφού σε ορισμένα από τα τμήματά τους έφτασε να έχει οριστεί συντελεστής το 35% όπως:
ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ)
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ (ΑΙΓΑΛΕΩ)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ΑΙΓΑΛΕΩ)
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
ενώ σε ορισμένα τμήματα ο συντελεστής βαρύτητας σκαρφάλωσε στο 40% όπως:
ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΙΛΙΟΝ)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (ΚΑΣΤΟΡΙΑ)
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ)
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΠΑΤΡΑ)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ)
Στα τμήματα του 3ου και 4ου επιστημονικού πεδίου, ο συντελεστής βαρύτητας για τη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία κινήθηκε μεταξύ 20% και 25% στην πλειοψηφία των τμημάτων, που δεν είναι κοινά με άλλα πεδία.
Ξεχωριστά για κάθε επιστημονικό πεδίο αξίζει να αναφερθεί ότι:
για το 1ο επιστημονικό πεδίο:
Στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών ο συντελεστής βαρύτητας δεν ξεπέρασε το 30% ενώ σε τμήματα όπως στη Νομική Αθηνών και Νομική Κομοτηνής παρέμεινε στο 25%. Με 25% συντελεστή θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι σε τμήματα όπως η Ψυχολογία Θεσσαλονίκης και η Ψυχολογία ΕΚΠΑ ενώ στα τμήματα Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Κοινωνική Πολιτική) περιορίστηκε στο 20%.
Αντίθετα, οι συντελεστές της Ιστορίας παρατηρείται να κινούνται στο 30% σε αρκετά τμήματα, ενώ άγγιξαν το 40% σε τμήματα όπως:
ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ)
ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ)
Τέλος, ο συντελεστής βαρύτητας για το μάθημα των Λατινικών για τα περισσότερα τμήματα ορίστηκε 20%-25% με μόνο τα τμήματα Ιταλικής Γλώσσας & Φιλολογίας ΑΠΘ και ΕΚΠΑ, Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας ΕΚΠΑ να ορίζουν για το μάθημα συντελεστή το 30%.
για το 2ο επιστημονικό πεδίο:
Στη Φυσική οι υποψήφιοι θα υπολογίσουν τα μόρια τους με συντελεστή 33% στα τμήματα
ΦΥΣΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
ΦΥΣΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)
ΦΥΣΙΚΗΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
ενώ στο μάθημα της Χημείας ο συντελεστής έφτασε σε υψηλό επίπεδο 40% στα τμήματα
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΔΡΑΜΑ)
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΝΟΥ, ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ (ΑΙΓΑΛΕΩ)
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ (ΑΙΓΑΛΕΩ)
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ)
ΧΗΜΕΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ)
Για το μάθημα των Μαθηματικών σχολές Γεωπονίας, Δασολογίας και Περιβάλλοντος πρότειναν το 20% ως συντελεστή. Τον ίδιο συντελεστή ακολουθεί και το τμήμα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα Αρχιτεκτονικής επιλέγουν για τα Μαθηματικά το 25%. Σε υψηλότερα επίπεδα, και συγκεκριμένα στο 35% ως συντελεστή βαρύτητας επιλέγουν τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, Βόλου και Πατρών αλλά και στα τμήματα Μαθηματικών εκτός από αυτό της Καστοριάς, όπου προτείνεται το 25% για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα.
Ο συντελεστής 35% για τα Μαθηματικά θα ισχύει επίσης και για τμήματα όπως
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΑΘΗΝΑ)
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)
ενώ το μοναδικό τμήμα με 40% συντελεστή βαρύτητας για τα Μαθηματικά είναι το
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (ΓΡΕΒΕΝΑ).
για το 3ο επιστημονικό πεδίο:
Τα μαθήματα της Χημείας και της Βιολογίας εμφανίζονται με τους υψηλότερους συντελεστές βαρύτητας ξεπερνώντας το φράγμα του 30% σε πολλές σχολές του επιστημονικού πεδίου, ενώ στη Χημεία έφτασε το 40% στα τμήματα
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΛΑΜΙΑ)
ΧΗΜΕΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ)
Στις Ιατρικές σχολές παρατηρείται μια ομοιομορφία στην επιλογή των συντελεστών βαρύτητας (25% για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα) εκτός από την Ιατρική Πατρών, που καταλήγει σε 25% στη Φυσική και Χημεία, ενώ ανεβάζει σε 30% το συντελεστή βαρύτητας στη Βιολογία.
για το 4ο επιστημονικό πεδίο:
Τα μαθήματα Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν από κοινού με συντελεστή βαρύτητας 30% στα τμήματα
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ (ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΑΒΑΛΑ)
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠTΥΞΗΣ, ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ)
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ)
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ)
ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)
ενώ το τμήμα Πληροφορικής στην Καστοριά επιλέγει συντελεστή για την Πληροφορική 40% μειώνοντας το συντελεστή στην Οικονομία σε 20%.
Υπάρχουν ωστόσο και πάρα πολλά τμήματα και συγκεκριμένα πάνω από 30%, στα οποία δεν υπάρχει μάθημα βαρύτητας αφού σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα αποδίδεται ο ίδιος συντελεστής, δηλαδή, 25%.
Επίσης, για τμήματα που είναι κοινά σε όλα τα επιστημονικά πεδία, δεν είναι απαραίτητα κοινοί και οι συντελεστές βαρύτητας. Για παράδειγμα, το τμήμα Βιολογίας στη Θεσσαλονίκη (κοινό για 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο) ορίζει τον υψηλότερο συντελεστή στη Χημεία (30%) για τους υποψηφίους του 2ου πεδίου, ενώ στη Βιολογία (33%) για τους υποψηφίους του 3ου πεδίου. Σε τμήματα, όμως, όπως το Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού καθώς και στην πλειοψηφία των τμημάτων Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης διατηρούνται οι ίδιοι συντελεστές για τους υποψηφίους όλων των επιστημονικών τμημάτων.
Οι συντελεστές βαρύτητας φαίνεται ότι σχετίζονται με το περιεχόμενο σπουδών των τμημάτων. Για παράδειγμα, η Ιστορία εμφανίζεται με υψηλό συντελεστή βαρύτητας σε τμήματα Ιστορίας και τμήματα Πολιτικών Επιστημών. Αλλά και τα τμήματα Φιλολογίας αποδίδουν συντελεστή βαρύτητας 26% - 30% στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών ενώ και στο τμήμα Στατιστικής στην Αθήνα λογικά έχουν προβάδισμα τα Μαθηματικά με συντελεστή βαρύτητας 34%. Ανάλογα, και στο τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών στο Αιγάλεω, η Βιολογία ανεβάζει το συντελεστή βαρύτητας στο 30%.
Παρατηρείται, ωστόσο, ότι σε ορισμένα τμήμα ίδιου περιεχομένου σπουδών, όπως στα τμήματα Φυσικής, δεν δίνεται πάντα βαρύτητα στο ανάλογο μάθημα. Για παράδειγμα, ενώ στην πλειοψηφία αυτών των τμημάτων ο συντελεστής για τη Φυσική ορίζεται στο 30%-33%, το τμήμα Φυσικής στη Λαμία τον καθορίζει στο 25%. Επιπρόσθετα, το τμήμα Φυσικής στο Ηράκλειο όχι μόνο επιλέγει ως συντελεστή βαρύτητας για τη Φυσική το 27% αλλά και 33% για τα Μαθηματικά, τη στιγμή που το τμήμα Μαθηματικών στην Καστοριά έχει συντελεστή στα Μαθηματικά 25%. Αλλά και οι υποψήφιοι του 4ου επιστημονικού πεδίου θα δουν ότι δεν έχουν αποδώσει όλα τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών υψηλό συντελεστή βαρύτητα στο μάθημα της Οικονομίας.
Στις περιπτώσεις των τμημάτων, η εισαγωγή στα οποία προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%.
Ελένη Τσαμίλη
Διευθύντρια Ακαδημαϊκού Τμήματος